Lightroom 3 Beta 2 - Noise Reduction test

A napokban vált elérhetővé a Lightroom3 beta 2 verziója, amibe a gyorsabb kezelőfelület és lemezkezelés mellett az új noise reduction funkciók is bekerültek.

A kezelőfelület javítása nem csak üres marketingduma. Tényleg gyorsabb lett a képek importálásától, a szerkesztésen át az exportig minden. Igazából mindegy, hogy mit optimalizáltak. Számomra a lényeg, hogy ugyanazon a gépen, ugyanazok a feladatok, gördülékenyebben végezhetők. Reszponzívabb a rendszer.

A leglátványosabb újítás a beta 1-hez képest mégis a zajcsökkentő algoritmus, főleg  luminance noise terén. A beta1 a jelenleg kapható 2.6-os Lightroom zajcsökkentését használja, hozzá képest a beta2 átugrott néhány lépcsőfokot (emeletet) felfelé.

Asztali szemétből rögtönzött tesztkörnyezetben, 1:1 cropon bemutatva (klikk a képekre a teljes méretért):

Az első kép a gépből kijött raw file. A vázban kikapcsolt belső - és lightroom zajszűrés nélkül.
D300-ISO6400-24mm-/f9-1/640 RAW NR-OFF

A következő kép a legjobb eredmény, amit Lightroom3 beta1-el össze tudtam hozni. Jól láthatók a színfoltok,  a kontrasztból és a részletekből is sokat vesztített a kép.
Lightroom3 beta1 color+luminance NR

A harmadik képen ugyanez Lightroom3 beta 2-vel. A felületek sokkal szebbek, eltűntek az artifactek, több maradt a kontraszt és a részlet a képen. A színek lettek fakóbbak egy árnyalattal, de ez még könnyen korrigálható.
Lightroom3 beta2 color+luminance NR

Így néz ki a teljes kép zajszűrés előtt és után. Leméretezve, netre általában használt formátumban, tehát a gyakorlatban:
export-lightroom3 beta 2 NR-OFF


export-lightroom3 beta 2 NR-ON

Magáért beszél.

Photoshop CS5 Content-Aware Fill - Kényelemsziget

Végignézve az alábbi videót, több alkalommal kellett keresgélnem az állam. A heteken belül megjelenő Photoshop CS5 content aware fill toolja, nos, ODABASZ. Kényelmes idők jönnek a CS5-öt használó képszerkesztőkre, fotósokra.



Végeredményben ez egy intelligens (egygombos) clonestamp+healing brush tool, a kijelölt mező környezetének megfelelően tölti ki a kijelölést, meglepően pontosan.

 Ahogy a videóban a végén látszik, leginkáb a panorámaképeknél fog jól jönni a torzítás miatt üresen maradt területek kitöltésére, illetve amit a leghasznosabbnak látok, az a lens-flare egy gombos elűntetése (gondolom ugyanilyen hatékony lesz vaku becsillanások, és hasonló kellemetlenségek javítására is). A többi feladat eddig sem volt bonyolult a két tool közös használatával.

Sajtófotó és kapcsolódó kiállítások

Amellett, hogy a 27. Sajtófotó Kiállítást a Nemzetiben kötelező program megtekinteni (aki akar velem is jöhet, illetve szerintem lesz egy BKF-es túra is a tréning szünet után), két kiállíást szeretnék még ajánlani, amiket mindenképp érdemes megnézni. Mindkettő a Mai Manóban.

Az egyik Szandelszky Béla - az év fotóriportere - munkáiból rendezett kiállítás a sajtófotó díj apropóján (roma gyász, megvan mindenkinek?), a másik pedig a Pécsi József ösztöndíjasok (Hartyányi Norbert, Hernád Géza, Simonyi Balázs) munkáiból válogatott galéria.

Hernád Géza

Képek fotölből förföléshöz

Corey Arnold fotós/halász sorozatai a halászhajók mindennapjairól. Lehengerlő-látványos képek, tele humorral. Minden anyagán látszik, mennyire közel van a témához.

Halas-sarkvidéki téma, de kevésbé vidám oldalról, Stanley Greene Gröndlandi sorozata a NOOR ügynökségnél. Nem csak a klímaváltozás miatt átalakuló Gröndlandot mutatja be, hanem vele együtt az ott élő eszkimók életét is. Kötelező.

Stanley Greene a párizsi divat világából 180 fokos váltással nyergelt át haditudósítói pályára, miután szakított feleségével. Nyolc évett húzott le a fronton, a háborús képeit a Black Passport c. könyvében lehet végigkövetni, valamint teaser videó formájában végigpörgetni youtubeon. Nekem múlt héten volt szerencsém átlapozni a könyvet, elejétől a végéig sokkoló, erős anyag.

Haiti romokban heverő elmegyógyintézetéról készített anyagot a New York Times. Az audio slideshow olyan durvára sikerült, hogy állítólag a tegnap reggeli verzióhoz képest két percet rövidítettek rajta azóta. Viszont még így is kötelező darab.

WSJ.com sorozat határvédelem témában. Igazából csak azért linkelem, mert fogalmam sincs mivel készülhetett. Középformátum + HDR, és túlhúzott élesség?

Völgyi Attila bejegyzése a csütörökön megnyitott Sajtófotó kiállításról. Nem tudtam elmenni a megnyitóra, így viszont az utolsó két bekezdésben idézettek duplán elérzékenyítettek. Fanatikus vagyok, na.

Joe McNally álomidőjárásban-álomerdőben. Eszembe juttatja, hogy elkezdődött a túraszezon, nekem meg nincs egy szabad hétvégém kimozdulni.

Hogy ne csak képek legyenek, illetve, de: Textblog postja a kutyás-cicás cipők témájában, gyönyörű szóvirágokkal.